Plavuizen leggen

Plavuizen zien er mooi uit, ze zijn bovendien erg praktisch. In ruimtes met opspattend water wordt vaak gekozen om plavuizen te leggen. Tegenwoordig worden plavuizen echter ook in de woonkamer gebruikt. Het leggen van vloertegels is geen eenvoudige klus omdat het veel tijd kost en lichamelijk zwaar is. Het is daarom verstandig om een tegelzetbedrijf in te huren bij het leggen van plavuizen. Bent u op zoek naar een tegelzetter die u kan helpen? Wij zijn een netwerk van erkende tegelzetters. Bij ons vraagt u gratis en vrijblijvend offertes aan. Door deze met elkaar te vergelijken kunt u altijd de tegelzetter met de beste voorwaarden en de laagste prijzen kiezen.

plavuizen leggen

Bent u op zoek naar een ervaren tegelzetter?

Bij Delta zit u goed! Wij helpen u graag bij het leggen, afkitten en voegen van uw plavuizen.

Soorten vloertegels

U heeft de keuze uit verschillende soorten plavuizen. Keramische en natuursteen tegels worden het meest gekozen. Keramische plavuizen bestaan uit klei, aarde en vaak een glazuurlaag, op hoge temperatuur gebakken. Dankzij de glazuurlaag is een keramische vloertegel vlek- en waterbestendig en verkrijgbaar in vele kleuren. Een keramische tegel is verkrijgbaar tussen €10,- en €60,- per m2. Natuursteen tegels worden gemaakt door de aarde zelf, ze worden gewonnen uit steengroeves. Dit maakt elke natuursteen tegel uniek maar ook prijziger. Een natuursteen tegel kost €30,- tot €150,- per m2. Een bekende keramische soort is de boeren plavuis. Boeren plavuizen hebben een rustiek karakter en een warme uitstraling. U hebt de keuze uit nieuwe boeren plavuizen maar ook uit antieke boeren vloertegels.

Slijtvastheid van de tegel

Bij het aanschaffen van tegels is het belangrijk om rekening te houden met de slijtvastheid. De slijtvastheid van een tegel geeft aan in hoeverre een tegel gevoelig is voor slijtage. De slijtvastheid wordt aangegeven in 5 verschillende klassen, waarbij klasse 1 zeer slijtage gevoelig is. In de badkamer wordt daarom vaak gekozen voor vloertegels van klasse 1. Vloertegels van klasse 2 worden meestal in een slaapkamer of toilet gebruikt. De vloertegels in klasse 3 zijn enigszins slijtagegevoelig, ideaal voor bijvoorbeeld de zolder. Klasse 4 is bijna niet slijtagegevoelig, ideaal als tegelvloer in de hal, keuken of woonkamer. Klasse 5 heeft de hoogste slijtvastheid, deze plavuizen worden vaak in de woonkamer gebruikt.

Hoeveel tegels heeft u nodig?

Het is eenvoudig uit te rekenen hoeveel plavuizen u nodig heeft. Neem de lengte en de breedte van de te betegelen ruimte en vermenigvuldig dit met elkaar. Houd hiernaast rekening met snij afval. Indien u de vloertegels normaal legt, verhoogt u de uitkomst met 5%. Gaat u een bepaald patroon leggen of gaat u de plavuizen in een kleine ruimte zetten? Reken in dat geval 10% in verband met het snijverlies. In een ruimte van 5 meter bij 3 meter hebt u dus 15m2 + 10% = 16.5 m2 nodig. Daarnaast is het verstandig om altijd een extra pak plavuizen te kopen zodat u een paar reserve plavuizen hebt, mocht er één kapot gaan.

Gratis offertes vergelijken

vloertegels zetten

Materialen en gereedschap

Gaat u zelf plavuizen zetten? Zorg dan dat u goed materiaal en gereedschap in huis hebt. U hebt uiteraard vloertegels nodig. Bij het zetten heeft u verder een voorstrijk middel, egaliseer cement, een voegmiddel, sanitair kit en uiteraard tegellijm nodig. Bij het aanmaken en aanbrengen van de tegellijm hebt u nog emmers, een mixer en een lijmkam nodig. Controleer altijd welke tegellijm het meest geschikt is voor uw type tegels. Hiernaast zijn een tegeltang, rubberen hamer, waterpas, tegelkruisjes en een draad of lijn onmisbaar. Bij het voegen zijn een spons en een voegrubber erg handig. Zorg tevens voor een goede tegelsnijder. Een goede tegelsnijder voorkomt een hoop kapotte, niet bruikbare tegels.

vloer leggen

Ondergrond

U kunt plavuizen gewoon over uw oude vloertegels zetten. Een nadeel hiervan is dat de vloer hoger komt te liggen waardoor u wellicht deuren moet inkorten. De meeste mensen laten daarom eerst de oude vloertegels verwijderen. Eventuele scheuren of beschadigingen kunt u opvullen met een vulmiddel. Zorg ervoor dat de ondergrond altijd vlak is. Breng een laag egalisatiecement aan als er een verschil groter dan 3mm in de vloer zit. Hiernaast is het belangrijk dat de ondergrond droog, stabiel en vet- en stofvrij is. Als uw vloer een sterk zuigende werking heeft dan is het belangrijk om de vloer eerst te behandelen met een voorstrijk of primer. Hebt u vloerverwarming? Vergeet niet om deze uit te zetten.

tegels voegen

Zelf de vloertegels leggen

Voordat u begint met het leggen is het verstandig om te kijken hoe de tegels uitkomen. Leg daarom plavuizen langs de wanden en plaats een draad of lijn op de vloer waarlangs u de plavuizen moet zetten. Gebruik plavuizen uit verschillende dozen om eventueel kleurverschil te voorkomen. Hierna kunt u beginnen met het zetten van de vloertegels. Begin achter in een ruimte met het leggen en werk richting de uitgang. Maak de tegellijm en breng de eerste rij tegellijm met een lijmkam aan op de vloer. Schuif de vloertegel in de tegellijm naast het draad of de lijn op de vloer. Tik met de rubberen hamer eventueel op de vloertegel. Ga op deze manier verder met het zetten. Plaats in de hoeken voegkruisjes zodat er genoeg ruimte voor het voegen overblijft. Controleer regelmatig met de waterpas of de vloertegels recht liggen. Ligt een tegel te hoog? Tik er in dat geval voorzichtig op met de hamer. Breng extra tegellijm aan als de vloertegel te laag ligt. Wanneer u klaar bent met het zetten van de vloer dan moet u de vloer 24 uur laten drogen.

Voegen en afkitten

Na het leggen gaat u verder met het afwerken. U kunt beginnen met voegen en kitten als de vloer na het leggen lang genoeg is gedroogd. Maak het voegmiddel volgens de verpakking. Breng het voegmiddel aan met een rubberen spaan. Doe dit door diagonaal over de voegen te strijken. Houd de naden tussen de muur en tegels vrij. Laat het drogen en verwijder hierna het voegmiddel van de tegels met een natte spons. Droog dit met een oude doek. Herhaal dit net zolang totdat de cementsluier is verdwenen. Kit vervolgens alle hoeken en naden dicht met een sanitairkit en laat dit drogen.

Hulp inschakelen van een tegelzetter

Wilt u keramische, natuursteen of boeren tegels zetten? Het is verstandig om dit door een tegelzetter te laten doen. Dankzij de ervaring van de tegelzetter zal het zetten snel en vakkundig gaan. De prijzen van het laten leggen zullen iets omhoog gaan, maar dankzij een tegelzetter bent u verzekerd van kwaliteit. Bent u opzoek naar een tegelzetbedrijf dat u kan helpen bij het leggen van uw plavuizen? Bij ons zit u goed! Wij zijn een netwerk van ervaren en erkende tegelzetters. Via het contactformulier vraagt u gratis en geheel vrijblijvend offertes aan. Door deze met elkaar te vergelijken kunt u altijd de vakman met de beste voorwaarden en de laagste prijzen kiezen.

tegelzetter prijzen