Vloertegels leggen

Wilt u een nieuwe vloer leggen, maar is uw oude vloer er nog niet uit, kijk dan op de pagina die gaat over het verwijderen van uw vloertegels. Zijn uw tegels al verwijderd, dan kunt u rustig beginnen met het leggen van nieuwe tegels. Er komt echter nog wel wat bij kijken voordat de nieuwe vloer ligt. Het resultaat van uw eigen gelegde vloer in uw bad- of keukenkamer zal er niet om liegen. Door het namelijk zelf te doen, kunt u al uw wensen in het leggen kwijt. Voor u een handig stappenplan voor het leggen van uw nieuwe vloer.

'Vloertegels leggen

Een erkende tegelzetter inzetten? Delta staat voor u klaar!

Ruim 20 jaar ervaring als tegelzetter. Vraag gerust vrijblijvend een offerte aan.

Vloertegels uitzoeken

Om het gewenste resultaat te behalen, zijn de tegels van groot belang. Zoek daarom tegels uit die geheel in de stijl van uw keuken of badkamer passen en waar u niet snel op uitgekeken zal zijn. Het voordeel van vloertegels is dat ze veel kunnen hebben, u kunt er nog eens iets op morsen of laten vallen. Daarbij is het ook mogelijk om ze over uw vloerverwarming heen te leggen. Zorg er wel voor dat de vloer goed egaal is.

Stap 1, Vloer egaal maken

Om het mooiste resultaat te krijgen moet de vloer egaal zijn. Om alle oneffenheden weg te werken op de vloer, gebruikt u egalisatiecement. Per vierkante meter verbruikt u ongeveer 3 kilo cement. Zijn het grote oneffenheden, gebruikt dan wat zwaardere egalisatiecement.

Stap 2, Oppervlakte berekenen

Is het egalisatiecement opgedroogd, dan kunt u de oppervlakte van de ruimte bereken door de lengte te vermenigvuldigen door de breedte. Bereken vervolgens hoeveel tegels u kwijt kunt op de vloer, houdt hierbij rekening met de voegen tussen de vloertegels en tussen de passtukken en de muur. De passtukken moeten aan de tegenoverliggende zijde even groot zijn voor het mooiste effect.

Stap 3, Spandraden bevestigen

Het spandraad moet net zo ver van de muur afstaan als dat uw passtukken samen met de voegen breed zijn. Sla twee stalen spijkers in de vloer waar u de draden tussen spant. Let er wel op dat oudere huizen niet altijd recht staan.

Gratis offertes vergelijken

Tegels leggen

Stap 4, Tegellijm aanbrengen

Op de verpakking van de tegellijm staat vermeld hoe u de lijm maakt, volg deze stappen. Is de lijm klaar, dan kunnen er tegels gelegd worden. Begin altijd in een hoek tegenover de ingang van de ruimte. Op dat gedeelte brengt u een gedeelte lijm aan met een troffel. Met een lijmkam verdeelt u de lijm over de vloer. Druk de lijmkam hierbij stevig tegen de vloer aan. Doordat de lijm erg snel droogt, moet u niet meer dan 1 m² lijm aanbrengen.

Stap 5, De eerste tegels leggen

Nu er lijm op de vloer ligt, kunt u de eerste tegel leggen in de hoek van twee spandraden. Druk de tegel vervolgens stevig in de lijm. Voor het beste resultaat gaat u secuur te werk en neemt u de tijd voor het aanbrengen van de eerste vloertegels. Indien de basis goed ligt maakt u het zichzelf een stuk makkelijker.

Stap 6, Hoekpunten plaatsen en verder tegelen

Plaats tegen de eerst gelegde tegel een voegkruisje, druk deze diep in de lijm. De volgende tegel komt strak tegen dit kruisje aan te liggen, zodat de tegels altijd op de zelfde afstand van elkaar liggen. Overtollig lijm kunt u met een natte spons weg vegen. Kijk zo nu en dan of de gelegde tegels nog wel allemaal in een rechte lijn liggen, het zou namelijk zonde zijn als de lijm opgedroogd is terwijl de tegels scheef liggen. Vloertegels die iets te diep liggen zijn gemakkelijk op te hogen door wat extra lijm onder de tegels te smeren.

Stap 7, Passtukken maken

Nu u de hele vloer hebt voorzien van hele tegels, kunt u nu de passtukken gaan leggen. Voordat u ze gaat leggen moeten ze natuurlijk eerst op maat worden gemaakt. Met een tegelsnijder snijdt u de vloertegels precies op maat. Hebt u zelf geen tegelsnijder, dan zijn deze in een doe-het-zelf winkel te huren. Met een stift tekent u de te snijden lijn op het glazuur. Met de tegel snijder maakt u snede in het glazuur. Deze snede is gemakkelijk te breken en te leggen.

Stap 8, Leidingen

Natuurlijk zijn er in de keuken of badkamer leidingen waar u omheen moet leggen. De tegels moeten dan op maat worden gemaakt, maar om dit te doen moet u wel weten hoeveel u van de tegel af moet halen. Met een profielmal maakt u tegels die mooi aansluiten aan de leidingen. Door de pennen tegen de leiding aan te drukken en vast te zetten kunt u de afmetingen gemakkelijk op de tegel zetten en met een tegelzaag zaagt u de tegel op maat.

Stap 9, Voegmiddel aanbrengen

Nadat de tegellijm helemaal is uitgehard, moeten de voegen tussen de vloertegels nog opgevuld worden. Dit doet u met voegmiddel, maak het aan zoals op de verpakking staat vermeld en vul de voegen. Hebt u gemorst, dan kunt u dit met een natte spons wegvegen.

Vloertegels leggen offerte

Bent u op zoek naar een vakman?

Indien u uw vloertegels graag wilt laten leggen door een vakman dan bent u bij Delta aan het juiste adres. Vult u gerust het contactformulier op deze pagina in en u ontvangt op korte termijn een terugkoppeling of prijsopgave. Uw aanvraag is geheel vrijblijvend en kosteloos. Wij hebben ruim 20 jaar ervaring op het gebied van tegelwerk en daar profiteert u van!