Wandtegels plaatsen

Zijn de wandtegels in uw badkamer of uw keuken inmiddels al heel wat jaren oud en bent u er op uitgekeken? Misschien is het daarom een goed idee om deze tegels te vervangen. Voordat u dit kunt doen, moet u wel eerst uw oude tegels verwijderen. Pas daarna kunt u beginnen met het betegelen van een nieuwe wand. Kies van te voren mooie tegels uit die in de stijl van de keuken of badkamer passen. Kijk vervolgens naar de stappen voor het zetten van de nieuwe wandtegels.

Wandtegels plaatsen

Hulp nodig bij het aanbrengen van wandbetegeling?

Delta hanteert scherpe prijzen en wij leveren hoogwaardig werk. Vraag gerust een offerte aan!

Ondergrond egaliseren

Het belangrijkste van het zetten van nieuwe tegels is dat de ondergrond egaal glad is. Is dit niet het geval, dan kan de betegeling ook scheef komen te staan. Voordat u begint met plaatsen, vul dan eerst alle oneffenheden weg en maak er een egaal geheel van. Het is ook mogelijk om over uw oude betegeling te betegelen. Maak wel wat oude tegels stuk voor een betere hechting en zorg ervoor dat de voegen niet op dezelfde plaats komen.

Aanbrengen van hechtemulsie

Voordat u uw nieuwe wand plaatst, is het goed om deze eerst te bewerken met een hechtemulsie. Strijk deze egaal over de wand die u wilt voorzien van wandtegels.

Motief bepalen

Leg voor de wand die u wilt voorzien van wandtegels een rij met tegels, bepaal zo hoeveel tegels u nodig hebt en hoe de voegen komen te zitten. Begin met het zetten van de wandtegels nooit met een hele tegel aan de randen, begin daar met een passtuk. De wanden zijn niet in elk huis recht. Door steeds een tegel op maat te maken, krijgt u geen onnodig grote voegen aan de randen.

Beginnen met tegelen

Met een lijmkam brengt u nu de tegellijm aan op de muur, zorg ervoor dat het nergens dikker is dan een mm of 3. Smeer per vierkante meter lijm op de muur, doet u gelijk de hele muur, dan zal de lijm al opgedroogd zijn wanneer u bij de laatste tegels bent. Zorg voor wel voor een extra doos met tegels, dit in verband met de passtukken op de rand van de muur. Deze wandtegels moeten namelijk gesneden worden.

Gratis offertes vergelijken

Tegels zetten

Tegels zetten

Zet de eerst rij met tegels, door het plaatsen van voegkruisjes, worden de voegen tussen de tegels even groot. Begin pas later met het plaatsen van de passtukken.

Controle

Doe zo nu en dan een controle met de waterpas of een lange rechte lat. Wanneer er een tegel niet goed ligt, kunt u de tegel altijd ophogen met wat extra tegellijm. Dit kan natuurlijk zolang de tegellijm nog zacht is, wanneer het opgedroogd is, is het niet meer mogelijk.

Tegels op maat

De tegels die u aan de zijkant gaat plaatsen, moeten nog op maat gemaakt worden. Doormiddel van een tegelsnijder, maakt u de pastegels op maat. Door een snede te maken in het glazuur, breekt u de tegel vervolgens langs deze snede. Daarna plaatst u het gedeelte op de wand.

Voegen vullen

Na 24 uur is de tegellijm volledig uitgehard en kunnen de voegen gevuld worden. Het is een mogelijkheid om de voegkruisjes te verwijderen, u kunt ze ook laten zitten en het voegmiddel over de kruisjes aanbrengen. Met een voegspatel of een spons vult u de voegen met voegmiddel. Nadat het voegmiddel bijna is opgedroogd, maakt u alles schoon met een natte spons om overtollig voegmiddel weg te poetsen. Nadat de voegen helemaal zijn opgedroogd, poetst u het nogmaals af met een doek.

Hulp bij het tegelen

Komt u er niet meer uit, of durft u het niet aan om zelf de wandtegels te zetten, schakel dan een expert in. Wij hebben altijd een groep van experts klaar staan die u graag van dienst willen zijn. Het plaatsen van nieuwe wandtegels is voor hen geen enkel probleem. Wilt u graag geholpen worden met het zetten van nieuw tegels? Vul dan zo uitgebreid mogelijk het contactformulier in.

Hulp bij het tegelen inschakelen